top of page
Obrázek autoraStanislav Hrabal

Carpaccio z kedlubny: Když se košťálová zelenina páruje s vínem

Kdo by si pomyslel, že obyčejná kedlubna může být hvězdou večeře?


Carpaccio z kedlubny s pěnou z kozího sýra a ředkvičkami je důkazem, že i zdánlivě všední ingredience mohou vytvořit mimořádný kulinářský zážitek. Ale jak k tomuto neobvyklému pokrmu vybrat to správné víno?


Košťálová zelenina, jako je kedlubna, má specifickou chuť, která může být pro párování s vínem výzvou. Její lehce pikantní, zemitý charakter s náznakem sladkosti vyžaduje pečlivý výběr.

Carpaccio z kedlubny s pěnou z kozího sýra, ředkvička
Carpaccio z kedlubny s pěnou z kozího sýra, ředkvička

První myšlenka vedla k více minerálním vínům s tóny grepů nebo citrusů a svěžím projevem. A víte co? Nebyla vůbec špatná! Taková vína skutečně mohou fungovat skvěle.


Zkuste například:


  1. Ryzlink rýnský: Jeho vysoká kyselinka a minerální tóny perfektně doplní svěžest kedlubny a ředkviček. Za nás TOP kombinace Ryzlink rýnský z řady Touha. Vyzvedá chuť použité zeleniny a ještě umocňuje šťavnatost pokrmu.

  2. Ryzlink vlašský: Jemný Ryzlink vlašský s kombinací lučního kvítí a bílého ovoce a delikátními tóny minerality zjemní celkový projev jídla. Kedlubna a ani ředkvička není pak výrazná.


Pamatujte, že při párování jídla a vína neexistují žádná striktní pravidla. Nejlepší je experimentovat a najít kombinaci, která nejvíce vyhovuje vašim chuťovým buňkám.


Tak co říkáte? Dáte šanci kedlubně a vínu? Možná budete překvapeni, jak dobře spolu mohou ladit tyto zdánlivě neslučitelné světy. A kdo ví, třeba se carpaccio z kedlubny s pěnou z kozího sýra a sklenkou dobře zvoleného vína stane vaším novým oblíbeným letním předkrmem!


RECEPT:

Carpaccio z kedlubny s pěnou z kozího sýra, ředkvička (2 porce)

  • 200 g kedlubny

  • 100 ml sladkokyselý nálev

  • 80 g kozí sýr

  • 20 g ředkvička

  • 0,5 dcl smetana (rostlinná)

  • 3 g sůl

  • 1 g pepř

  • 2 g černý pepř

  • 2 g mikro bylinky

  • 2 g bylinkový olej

  • 4 ks brioška





19 zobrazení0 komentářů

Commentaires


bottom of page