Kdo by si pomyslel, že obyčejná kedlubna může být hvězdou večeře?
Carpaccio z kedlubny s pěnou z kozího sýra a ředkvičkami je důkazem, že i zdánlivě všední ingredience mohou vytvořit mimořádný kulinářský zážitek. Ale jak k tomuto neobvyklému pokrmu vybrat to správné víno?
Košťálová zelenina, jako je kedlubna, má specifickou chuť, která může být pro párování s vínem výzvou. Její lehce pikantní, zemitý charakter s náznakem sladkosti vyžaduje pečlivý výběr.
První myšlenka vedla k více minerálním vínům s tóny grepů nebo citrusů a svěžím projevem. A víte co? Nebyla vůbec špatná! Taková vína skutečně mohou fungovat skvěle.
Zkuste například:
Ryzlink rýnský: Jeho vysoká kyselinka a minerální tóny perfektně doplní svěžest kedlubny a ředkviček. Za nás TOP kombinace Ryzlink rýnský z řady Touha. Vyzvedá chuť použité zeleniny a ještě umocňuje šťavnatost pokrmu.
Ryzlink vlašský: Jemný Ryzlink vlašský s kombinací lučního kvítí a bílého ovoce a delikátními tóny minerality zjemní celkový projev jídla. Kedlubna a ani ředkvička není pak výrazná.
Pamatujte, že při párování jídla a vína neexistují žádná striktní pravidla. Nejlepší je experimentovat a najít kombinaci, která nejvíce vyhovuje vašim chuťovým buňkám.
Tak co říkáte? Dáte šanci kedlubně a vínu? Možná budete překvapeni, jak dobře spolu mohou ladit tyto zdánlivě neslučitelné světy. A kdo ví, třeba se carpaccio z kedlubny s pěnou z kozího sýra a sklenkou dobře zvoleného vína stane vaším novým oblíbeným letním předkrmem!
RECEPT:
Carpaccio z kedlubny s pěnou z kozího sýra, ředkvička (2 porce)
200 g kedlubny
100 ml sladkokyselý nálev
80 g kozí sýr
20 g ředkvička
0,5 dcl smetana (rostlinná)
3 g sůl
1 g pepř
2 g černý pepř
2 g mikro bylinky
2 g bylinkový olej
4 ks brioška
Commentaires