top of page
Obrázek autoraStanislav Hrabal

Překvapivé párování: Když víno a jídlo vytvoří nečekanou harmonii

Aktualizováno: 13. 11.

Rád se s vámi podělím o fascinující zkušenost s párováním vína a jídla, která mě nedávno překvapila a potěšila. Ukázalo se, že někdy ty nejlepší kombinace vzniknou, když se odvážíme experimentovat a jít proti zaběhnutým pravidlům.


Hlavní hrdina našeho talíře: Hovězí líčka na červeném víně


Představte si toto lahodné jídlo:

  • Jemná, rozplývající se hovězí líčka, pomalu dušená v červeném víně

  • Sladká kořenová zelenina, která dodává hloubku a komplexnost

  • Křupavý petrželový chips pro texturu

  • A to vše doplněné bohatým bramborovým dortem


Zní to jako sen, že? A teď přichází ta zajímavá část - výběr vína.


Hovězí líčka na čeveném víně

Očekávání vs. realita


Původní předpoklad byl jasný - k tak robustnímu jídlu se musí hodit plné červené víno.


Favority byli:

  • Dornfelder se svou plnou chutí a ovocnými tóny

  • Cabernet Moravia s jeho kořenitostí a strukturou


Ale pak přišlo překvapení...


Nečekaní vítězové

  1. Hrabal Rosé Frankovka (řada Touha) Toto růžové víno nás všechny ohromilo. Jeho svěžest a ovocnost krásně vyvážily tučnost jídla, zatímco jemné tóny červeného ovoce skvěle ladily s chutí hovězího.

  2. Hrabal Zweigeltrebe (řada Smíření) z dubových sudů Toto červené víno, zrající v dubových sudech, přineslo do párování nový rozměr. Jeho jemné třísloviny a náznaky vanilky a koření z dubu perfektně doplnily komplexnost jídla.


Co jsme se naučili?

  1. Nebojte se experimentovat - někdy ty nejlepší kombinace jsou ty nejméně očekávané.

  2. Růžové víno může být překvapivě všestranné - nebojte se ho párovat i s těžšími jídly.

  3. Zrání v dubových sudech může vínu dodat extra dimenzi, která skvěle funguje s komplexními pokrmy.

  4. Důvěřujte svým chuťovým pohárkům - to, co funguje na papíře, nemusí vždy fungovat v realitě.


Tato zkušenost mi připomněla, že svět vína a jídla je plný překvapení. Příště, až budete připravovat speciální večeři, zkuste být odvážní. Otevřete láhev, kterou byste normálně nespárovali s vaším jídlem - možná objevíte novou oblíbenou kombinaci!


A pamatujte, v párování vína a jídla neexistují žádná pevná pravidla. To nejdůležitější je, aby vám to chutnalo. Tak na zdraví a dobrou chuť!


P.S. Máte nějakou oblíbenou neobvyklou kombinaci vína a jídla? Podělte se o ni v komentářích!


Suroviny:

  • 750 g hovězí líčka

  • 450 ml červené víno

  • 300 ml hovězí vývar

  • 180 g slanina

  • 30 g protlak

  • 90 g máslo

  • 230 g mrkev

  • 120 g petržel

  • 220 g celer

  • 200 g řapíkatý celer

  • 300 g cibule

  • 4 g bobkový list

  • 8 g rozmarýn

  • 3 g pepř

  • 4 g nové koření

  • 10 g med

  • 30 g olej


  • 500 g brambory

  • 200 ml smetana

  • 15 g máslo

  • 5 g pepř

  • 15 g sůl

  • 2 g muškátový oříšek

  • 7 g tymián

9 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page