Příběh našeho vinařství


Pěstování vinné révy naučí člověka hluboké pokoře a respektu k přírodě, jejím rozmarům a kdovíjakým drobnostem, které mohou zhatit veškerou snahu a píli. Když chcete vyrábět poctivé a kvalitní víno, naučí vás to úctě k lidem. Nezachutná-li jim, je všechna vaše dřina zbytečná. Sny se zbortí a nezbyde nic než sedlina na dně sklenky.
Jak jsme začínali
Jednoho podzimního dne se u lahve výtečného Veltlínu bratři Stanislav a Miroslav Hrabalovi rozhodli obnovit výrobu a prodej vín. Oprášili tak dlouho trvající tradici zpracování vína rodinou Hrabalových, kterou kdysi v roce 1966 zakládal otec Václav Hrabal.

"Všichni kolem mě byli tenkrát drobní vinaři. A to se ví, soutěžilo se o co nejlepší víno, chodilo se po sklepách a vzájemně se hodnotilo. Všichni tenkrát chtěli dělat světové víno, ale o skutečné světovosti jsme toho tehdá mnoho nevěděli. Inu, byla taková doba. Já se vždycky snažil dělat to pitelné - jak my říkáme - čisté, svěží víno. A než umřu, říkal jsem si tehdá, budu rozšiřovat vinice a vyrábět tohoto dobrého vínka pořád víc. Ale vždycky jen tak, aby se za mne nemusel můj táta stydět."
Václav Hrabal / zakladatel rodinného vinařství Hrabal
Moderní podnik a původní myšlenka
Bratři Hrabalovi založili novou firmu i stejnojmennou značku s přesvědčením, že i na Moravě se mohou vyrábět vína světových parametrů. S příchodem nového tisíciletí jsme cítili potřebu v naší rodině udělat krok vpřed směrem k modernějšímu způsobu pěstování vinné révy a také udělat mnoho změn ve vlastní výrobě. Mnoho se od té doby změnilo. Co ale zůstalo, je důraz na zachování odrůdového, terroárního a čistého projevu vína.
Každý rok se víc a víc zaměřujeme na obnovení přirozeného života ve vinici tak, abychom mohli sklízet hrozny s velkým potenciálem a lidem dávat na stůl přírodní plná a výrazná vína. Část našich vinic proto obhospodařujeme v režimu bio produkce.
Každý rok se víc a víc zaměřujeme na obnovení přirozeného života ve vinici tak, abychom mohli sklízet hrozny s velkým potenciálem a lidem dávat na stůl přírodní plná a výrazná vína. Část našich vinic proto obhospodařujeme v režimu bio produkce.

"Vína dlouho školíme na kvasnicích v nerezových tancích, dřevěných sudech nebo sudech barrique. Tak jak to bývalo. Výsledkem jsou vína, za kterými si můžeme stát dlouhé roky - kdekoliv na světě.
Abyste věděli, značka HRABAL není jen víno, ale i osobitý přístup celé naší rodiny ke všem, kdo mají rádi dobré víno a radost ze života."
Abyste věděli, značka HRABAL není jen víno, ale i osobitý přístup celé naší rodiny ke všem, kdo mají rádi dobré víno a radost ze života."
Stanislav Hrabal / spolumajitel, vedoucí obchodu a marketingu
Víno od Hrabala. Výtečné. Moderní. Epické
Značka HRABAL je dnes synonymem pro prémiové řady bílých, červených i šumivých vín. Vín z Velkých Bílovic, nejvýznamnějšího střediska moravské vinařské tradice.
Unikátní podmínky vzniku a staré mistrovské postupy svázané s regionem jsou zárukou toho, že naše snaha vyrovnat se největším světovým značkám není vychloubání, ani výraz nepokory, ale kus zdravého sebevědomí podpořené místem a zkušenostmi našich předchůdců, tradičních vinařských mistrů. Nikdy – od počátku- jsme nechtěli dělat „technologická“ vína, ale vína správná, dnes k tomu dodáváme ještě slovo „světová“.
Proces výroby je nastaven tak, aby zrání opravdu potřebovalo čas – tohle víno se nedá uspěchat. Na jeho kvalitu je nutné si počkat. Kapacita vinic je omezená, množství vyrobeného vína v daném roce je konečné. A s tím se nedá nic dělat, jen se s tím smířit, podřídit se tomuto faktu.
Unikátní podmínky vzniku a staré mistrovské postupy svázané s regionem jsou zárukou toho, že naše snaha vyrovnat se největším světovým značkám není vychloubání, ani výraz nepokory, ale kus zdravého sebevědomí podpořené místem a zkušenostmi našich předchůdců, tradičních vinařských mistrů. Nikdy – od počátku- jsme nechtěli dělat „technologická“ vína, ale vína správná, dnes k tomu dodáváme ještě slovo „světová“.
Proces výroby je nastaven tak, aby zrání opravdu potřebovalo čas – tohle víno se nedá uspěchat. Na jeho kvalitu je nutné si počkat. Kapacita vinic je omezená, množství vyrobeného vína v daném roce je konečné. A s tím se nedá nic dělat, jen se s tím smířit, podřídit se tomuto faktu.

"Snad Vám naše víno zachutná jako našim odběratelům na různých místech světa. Koneckonců, to, že si naše víno vychutnáte, je pro nás – ať to zní, jak chce – stejně tou nejlepší odměnou."
Miroslav Hrabal / spolumajitel, vrchní sklepmistr