top of page
Obrázek autoraStanislav Hrabal

Gurmánský zážitek: Sofistikovaná krůtí paštika a její dokonalí vinní partneři

Aktualizováno: 13. 11.



Představte si, že sedíte v útulné vinárně, před vámi se tyčí talíř s nádherně naaranžovanou krůtí paštikou a vedle něj se třpytí sklenka rubínově červeného nebo jantarově zlatého vína.


Už jen pohled na tuto kombinaci vám rozbuší srdce a probudí chuťové pohárky. Pojďme se společně ponořit do světa chutí a vůní, které nám tento gurmánský zážitek nabízí.


Hlavní hvězdou dnešního menu je krůtí paštika s pistáciemi, mandlemi a brusinkami. Tato delikatesa v sobě snoubí jemnost krůtího masa s křupavostí ořechů a svěžestí brusinek.


Doprovází ji cibulové chutney, které dodává pokrmu příjemnou sladkokyselou notu, a bylinkový olej, jenž celý pokrm osvěží a propojí. To vše je servírováno na křupavé domácí briošce, která funguje jako dokonalý nosič všech těchto chutí.


Krůtí paštika s pistáciemi



A jaké víno by mohlo být lepším společníkem pro tento kulinářský skvost? Máme pro vás dvě skvělé volby:


  1. Frankovka 2021, pozdní sběr, suchá

    Toto elegantní červené víno se pyšní intenzivní rubínovou barvou a vůní lesního ovoce s jemnými kořenitými tóny. Jeho živá kyselinka a středně plné tělo nádherně zvýrazní chuť paštiky. Třísloviny Frankovky se skvěle propojí s texturou ořechů a zároveň vytvoří zajímavý kontrast s jemností krůtího masa. Ovocné tóny vína pak perfektně ladí s brusinkovou složkou paštiky.


  2. Pálava 2023, výběr z hroznů, polosladká

    Pro milovníky bílých vín je zde Pálava - víno s výraznou vůní růží, liči a medu. Její polosladká chuť zjemní a obohatí chuťový profil pokrmu. Medové tóny vína se snoubí s nasládlou chutí cibulového chutney, zatímco svěží kyselinka osvěží patro po každém soustu paštiky. Tato kombinace vám poskytne opravdu harmonický a vyvážený chuťový zážitek.






Ať už si vyberete Frankovku nebo Pálavu, obě vína vám nabídnou nezapomenutelný gurmánský zážitek. Každé z nich přistupuje k pokrmu jinak - Frankovka jej zvýrazňuje a dodává mu hloubku, zatímco Pálava jej zjemňuje a přidává nové chuťové dimenze.


Při degustaci si dopřejte čas. Nechte chutě rozvinout na jazyku, všímejte si, jak se mění s každým douškem vína. Experimentujte s různými kombinacemi - kousek paštiky s brusinkou a lok Frankovky, nebo sousto s cibulový chutney zapité Pálavou. Každá kombinace vám nabídne nový chuťový rozměr.


Tento pokrm s pečlivě vybranými víny není jen jídlem, je to cesta za poznáním, jak mohou správně spárované chutě vytvořit harmonický celek, který je víc než jen součtem svých částí. Je to připomínka, že i zdánlivě jednoduché pokrmy mohou být povýšeny na gurmánský zážitek, když jim věnujeme pozornost a péči.


Tak na zdraví a dobrou chuť! Ať už si tento pokrm připravíte doma pro své blízké, nebo si jej vychutnáte v oblíbené restauraci, nezapomeňte si k němu dopřát sklenku dobrého vína.


Protože, jak říkají Francouzi, "la vie est trop courte pour boire du mauvais vin" - život je příliš krátký na to, abychom pili špatné víno.

17 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page